FAQ

Bij ieder apparaat gebeuren er soms dingen anders dan gepland, zo ook bij 3Dtjes.

Hieronder de meest vaak voorkomende vragen. Mocht je jouw vraag er niet tussen zien, stuur dan even een mailtje naar support en we zoeken een oplossing.

 1. Welke temperaturen moet ik instellen voor het filament?
  Welke filament instellingen is een van de meest lastige vragen om een exact antwoord op te kunnen geven. We hebben een overzicht op de site staan met de meest voorkomende temperaturen bij elk print materiaal. Deze temperaturen zijn richtwaardes. Snelheid van printen, tocht, buitentemperatuur, kleur van het filament; ze spelen allemaal een rol bij het printen. Dus: maak een lijstje voor je zelf met een vast werkstuk en speel met de temperatuur.
 2. Ik kan het filament niet laden in de extruder. Hoe komt dit?
  Mogelijk is het eind beschadigd, knip dit zover af dat er geen beschadigingen, knikken of verdikkingen in zitten. Eventueel kun je de kunstofslang losnemen om het laden makkelijker te maken.
 3. Het LCD scherm geeft allemaal rare symbolen. Wat moet ik doen?
  Een mogelijke oplossing is de SD kaart opnieuw te laden. Mocht dit het probleem niet verhelpen dan kun je 3Dtje resetten met het resetknopje aan de achterkant van het apparaat.
 4. Als de print klaar is, krijg ik het voorwerp maar moeilijk los. Wat kan ik hieraan doen?
  Dit komt soms doordat de extruder te dicht op het bed staat. Hierdoor blijft de eerste laag zeer sterk aan het bed plakken. Probeer met een spatel of zeer dun mes de kanten van het object op te lichten. Mogelijk moet je de extruder verder bij het bed vandaan zetten met de stelschroef voor de Z-as.
  Een andere oorzaak kan de temperatuur van de eerste laag zijn. Bij hogere temperaturen wordt het filament zachter en plakt het beter. In de sommige slicing software (b.v. Slic3r) is de temperatuur van de eerste laag onafhankelijk in te stellen.