KIN Research print met een 3Dtje

KIN_3dtje_201605Sinds kort staat er ook een 3Dtje bij de KIN Research onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het roemruchte FablabFabulous-team van de KIN-groep heeft haar eerste ervaringen met 3D printen uitgebreid beschreven in een leerzaam blogbericht. Normaliter geven we bij iedere nieuwe printer een korte introductie met handige tips. In dit geval kwam de printer via-via bij het team en is men onbevreesd in het diepe gesprongen.

Doordat er online zo veel informatie over allerlei verschillende printers beschikbaar is, kan het wat tijd vergen om optimale resultaten te bereiken. Het meest belangrijk bij 3D printers die printen door het samensmelten van een plastic draad (Fused deposition modeling, of FDM) is de hechting van de eerste laag. Indien de eerste laag niet goed hecht zullen volgende lagen ook mislukken. Deze hechting wordt vooral bepaald door een combinatie van factoren:

  • hoogte instelling eerste laag (afhankelijk van nozzle diameter)
  • materiaalkeuze filament (ABS, PLA, composiet)
  • hechtingsmedium (papier, afplakband, haarlak, emulsie)
  • bedtemperatuur (verhit bed of onverhit)
  • printtemperatuur (afhankelijk van gekozen materiaal)

Bij onze miniprinter 3Dtje printen we met onverhit bed en bevelen we aan om te printen op schilderstape met PLA op +/- 210 °C. De laaghoogte moet kleiner zijn dan de nozzle opening (vuistregel maximaal 60% van de diameter), waarbij de eerste laag zowel in software als met een stelschroef kan worden bijgesteld. Begin de print met een priming lijntje dat direct gebruikt kan worden om te zien en/of te voelen of de hechting goed is. Indien nodig kan men zelfs tijdens het printen nog één of beide z-assen verstellen.

You may also like...